Lachen joh...

Lachgas

Over lachgas en de risico’s van verkeerd en veelvuldig gebruik

De nieuwste ‘trend’ op het gebied van recreatief drugsgebruik is met stip ‘Lachgas’.
Ballonnetjes en patronen gevuld met lachgas zijn in het uitgaanscircuit makkelijk en voordelig te krijgen en de effecten zijn snel en kortdurend. Het is legaal, in principe niet verslavend en relatief onschadelijk. Toch worden steeds vaker jongeren opgenomen in ziekenhuizen met heftige klachten als gevolg van lachgas gebruik. Veel ouders maken zich daardoor steeds meer zorgen over het gebruik van lachgas.

Wat is lachgas?

Lachgas (N2O, distikstofmonoxide) was vroeger een narcosemiddel dat bij operaties in ziekenhuizen werd gebruikt. Lachgas is een kleurloos zoetgeurend gas. Bij operaties wordt het gebruikt om de patiënt onder narcose te houden. Het middel wordt dan via de beademing toegediend. Inmiddels zijn hiervoor betere middelen beschikbaar waardoor het gebruik voor dit doel afneemt. Tegenwoordig wordt lachgas voornamelijk in de voedingsindustrie gebruikt, bijvoorbeeld in gaspatronen voor slagroomspuiten.

Wat doet het?

Na inademing vanuit een ballon ervaar je binnen ongeveer 20 seconden een sterke roes. Je waarneming verandert. Het beeld wordt wazig en geluiden lijken te vertragen en te vervormen. Soms moet je zomaar heel erg lachen. Vandaar de naam. De inademing leidt ook tot een tijdelijk zuurstoftekort. Hierdoor word je duizelig en kun je je evenwicht verliezen. Je kunt zelfs even out gaan (flauw vallen). Je kunt er ook hoofdpijn door krijgen. Lang duurt de ervaring niet. Na 1 tot 5 minuten is het uitgewerkt.

Waar moet je voor oppassen?

Af en toe een keer lachgas gebruiken kan in principe geen kwaad. Je moet echter altijd voorzichtig zijn. Als je gaat lopen tijdens de roes ben je vaak afwezig en duizelig. Hierdoor zie je gevaren niet, kun je vallen of in botsing komen met verkeer of andere mensen.

Ook kan foutief gebruik leiden tot letsel. Lachgas mag nooit rechtstreeks vanuit de gasfles geïnhaleerd worden. Dit kan levensgevaarlijk zijn omdat het gas dan zo koud is dat de longen kunnen bevriezen. Ook lippen, neus en stembanden kunnen bevriezen.

Overdosering

Omdat sommige jongeren het effect van lachgas lekker en leuk vinden, maar het erg snel is uitgewerkt, hebben sommigen de neiging achter elkaar te blijven gebruiken. Er zijn gevallen waarbij iemand meer dan 100 patronen op één avond gebruikte. De gevolgen hiervan kunnen zeer ernstig zijn. Behalve dat het zuurstofgebrek dat optreedt door het gebruik, schade kan toebrengen aan diverse hersenfuncties, tast lachgas ook het zenuwstelsel aan. In het minst erge geval krijg je hierdoor tintelingen in handen en voeten. Maar bij overmatig gebruik kunnen langdurige verlammingsverschijnselen optreden. Deze kunnen levensgevaarlijk zijn.

Verboden of niet

Op dit moment is lachgas nog legaal verkrijgbaar en wordt dan ook op grote schaal verkocht. Toch blijken de effecten op lange termijn en bij veelvuldig gebruik zeer zorgwekkend. Je moet daarom heel voorzichtig zijn met het gebruik ervan. Of het nu verboden wordt of niet, blijf je bewust van de risico’s, laat je vooraf goed informeren en gebruik nooit te veel of te vaak. Wil je zeker weten dat je geen risico loopt, gebruik dan gewoon niet.

Wil je meer weten of maak je je zorgen? Praat erover. Neem contact op met de huisarts of met ons.

(bron: Jellinek)