Nieuwsbrief - december

Kerst

Als Zorg in Deurne informeren we je graag over lokaal nieuws rondom het thema opvoeden en opgroeien en de zorg en ondersteuning voor kind en gezin. 

Heb je vragen over de ontwikkeling van je kind? Zijn er problemen in je gezin? Stel deze aan de Gezins- en Jongerencoach van Zorg in Deurne. Samen met jou kijken ze naar oplossingen. Bijvoorbeeld naar wat je zelf kunt, of waar je hulp van een ander voor nodig hebt. Gezinscoaches vind je dicht bij huis, bijvoorbeeld in je wijk of bij de school. We werken ook samen met het consultatiebureau en de huisartsen. Wij zijn telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9.00 – 17.00 uur op telefoonnummer 0493-387387. Via mail zijn we bereikbaar op coordinatorjeugd@deurne.nl.

Vraag en antwoord

In deze rubriek ‘vraag en antwoord’ zullen om de maand opvoedvragen gesteld worden door (fictieve) ouders Henk en Margriet Janssen, waar de gezins- en jongerencoach van de school van uw kind antwoord op zal geven.

__________________________________

Voetbal

Beste gezins- en jongerencoach,

Veel vriendjes en vriendinnetjes van onze kinderen zitten op een sport. Er wordt vaak aan ze gevraagd welke sport zij doen, maar wij vinden dat ze al genoeg moeten doen, moet daar dan nog een sport bij? Daarnaast hebben we ook niet genoeg geld om voor al onze kinderen een sport te kunnen betalen. Wat vind jij van sporten?

Houdoe,
Henk en Margriet Janssen

 

__________________________________

Beste Henk en Margriet,

Fijn dat jullie ons weer weten te vinden! Wat goed dat jullie over de beweging van jullie kinderen nadenken en daar een goede balans in willen vinden. Naast het feit dat sporten en spelen heel gezond is voor de gezondheid van kinderen (om bijvoorbeeld overgewicht tegen te gaan), leren ze sociale contacten aangaan en daarnaast geeft het kinderen ook plezier en zelfvertrouwen. Voor kinderen zijn er veel mogelijkheden om te gaan sporten. Wanneer een kind vroeg kennismaakt met verschillende soorten sporten, leert hij/zij ook dat het leuk is om te bewegen. Daar heeft je kind de rest van het leven plezier van.

Sportverenigingen

Je kind kennis laten maken met verschillende sporten kan al vanaf vier jaar. Voor kinderen die jonger zijn dan 4 jaar wordt er een kleutergym aangeboden in Deurne. Je kind kan ingeschreven worden bij een sportvereniging wanneer hij/zij al een duidelijke voorkeur heeft voor de sport die hij/zij leuk vindt. Daarnaast bieden (brede) scholen en buurthuizen ook sportactiviteiten aan. Deze zijn in veel gevallen kosteloos om aan deel te nemen. Een voorbeeld hiervan is de sportstuif van LeefDeurne. Neem vooral eens een kijkje op hun website.

Veel ouders kiezen er voor hun kind eerst een of meerdere zwemdiploma’s te laten halen voordat hun kind een andere sport mag kiezen. Het is aan jezelf hoe je hiermee om wil gaan. Voor sommige kinderen is buiten school en andere verplichtingen de zwemles genoeg. Andere kinderen doen naast de zwemles nog een andere sport, en kunnen dit prima combineren.

De voordelen van spelen en sporten

sport

Kinderen sporten en spelen omdat ze dit leuk vinden. Veel kinderen vinden het fijn om buiten te zijn. Het is goed voor het lichaam, de taal en de sociaal-emotionele ontwikkeling. Ze leren namelijk om rekening te houden met anderen, winnen en verliezen. Sport en spel is belangrijk voor een kind: voor nu en voor later!

Jullie gaven aan dat het financieel lastig wordt om voor al jullie kinderen een sport te betalen. In Deurne (en Nederland) zijn er verschillende stichtingen die hierbij kunnen ondersteunen. Een voorbeeld hiervan is Stichting Leergeld. Zij kunnen samen met jullie bekijken wat zij voor jullie kunnen betekenen. Via deze link kun je meer lezen over wat Stichting Leergeld doet.

Neem ook gerust contact op met de gezins- en jongerencoach van de school van uw kinderen, dan kunnen we samen op zoek naar mogelijkheden om jullie kinderen te laten sporten!

Heb je nog vragen, ideeën en/of aanvullingen voor onze nieuwsbrief? Laat het ons dan weten via coordinatorjeugd@deurne.nl.