Nieuwsbrief januari 2023 - de perfectie maatschappij

smartphone

We willen allemaal graag zo veel mogelijk dingen goed doen. En stralen dit soms bewust en onbewust af op onze kinderen. Je wilt graag dat je kind z’n best doet op school, goed is in sport en ‘erbij’ hoort in de klas. Begrijpelijk, maar uit onderzoek blijkt dat jongeren deze druk best wel eens voelen.

Voor jongeren wordt de norm niet alleen bepaald door de mensen om hen heen, maar ook door
sociale media. Er worden veel ‘gelukkige’ momenten gedeeld op sociale media die zowel jongeren als volwassenen vaak automatisch vergelijken met hun eigen leven. Wanneer je als jongere nog onvoldoende levenservaring hebt en je nog niet met een filterende blik naar deze beelden kan kijken, kan het meer druk geven om zelf ook te voldoen aan de norm van ‘perfectie’.

Perfectionisme

Is het erg om streberig te zijn of eisen te stellen aan je kind? In basis niet, je geeft je kind mee dat het belangrijk is je ergens voor in te spannen en dat inspanning wordt gewaardeerd. Wel kan het een probleem worden als het gaat om het creëren van perfectionisme. Hiervan ondervinden kinderen vaak last en daarmee is het streven naar het goed te willen doen te ver doorgeslagen.

Mogelijke oorzaken van perfectionisme

 • We vergelijken ons zelf voortdurend met elkaar.
 • Ouders willen het bestaansrecht van hun kind versterken. Dit alles onder
 • het motto: ik heb succes, dus ik besta!
 • Er zijn momenten dat we niet tevreden zijn met ‘wat goed genoeg is’ en
 • we dan ook lijken te vergeten ‘wat goed genoeg is’ voor onze kinderen.
 • We willen onze kinderen het liefst overal tegen beschermen. Maar, het
 • leven is niet perfect, daar moet je kind mee leren omgaan.
 • We geloven dat veel maakbaar is in de wereld; als je ergens voor gaat, dan lukt het wel! We mogen ook zien dat er naast genen en geluk nog ontelbaar factoren zijn die invloed hebben op je leven.

Waarom fouten maken goed voor je is

 • Lachen
 • Kans
 • Vrienden
 • Leren

Een fout geeft iets om over te lachen. Het is fijn als je als ouder kan laten zien dat je er ontspannen mee om kunt gaan. Zo leren kinderen dat het niet erg is om fouten te maken. Het gaat bij een foutje vaak anders dan je verwacht. Laat zien hoe flexibel je daarmee om kunt gaan; een fout is een kans om een onverwachte oplossing te bedenken.

Kinderen zoeken het liefst kinderen op die ook foutjes maken, die de lat niet heel hoog hebben liggen. Anders moeten ze zelf misschien wel op hun tenen lopen.
Van fouten maken leer je. Stimuleer je kinderen hun grenzen op te zoeken en er ook soms overeen te gaan. Je kinderen iets te laten doen waarvan jij denkt dat ze dit nog niet kunnen. Juist als deze dingen dan toch lukken, geeft hen dit succeservaringen en zelfvertrouwen.

Lastig? Ja, soms. Het vraagt misschien iets anders dan je gewend bent te doen. Daarnaast heb je van die dagen dat je minder kunt hebben. Wij zijn niet perfect als ouders. En gelukkig is dat ook het advies, om niet perfect te zijn! Laat dat aan je kinderen zien. Leg je het uit als je iets doet wat je achteraf anders had moeten doen? Want dat zou al een mooi eerste voornemen zijn naar verandering.

Vragen of zorgen? Zorg in Deurne helpt!

Heb je vragen over dit thema of maak jij je zorgen om je kind? Leg het voor aan de gezins- en jongerencoach van Zorg in Deurne. Samen kijken we naar oplossingen; naar wat je zelf kunt doen en waar je hulp van een ander bij nodig hebt. De gezins- en jongerencoaches kijken bijvoorbeeld met ouders mee naar hoe zij hun kind kunnen helpen minder angstig te zijn. En ze kunnen ook van betekenis zijn voor scholen waarbij docenten zien dat kinderen bijvoorbeeld faalangst hebben of aan het ontwikkelen zijn. We zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur via 0493-387387 of mail naar coordinatorjeugd@deurne.nl.