Nieuwsbrief - maart

Wees lief voor je lichaam

Als Zorg in Deurne informeren we je graag over lokaal nieuws rondom het thema opvoeden en opgroeien en de zorg en ondersteuning voor kind en gezin. Heb je vragen over de ontwikkeling van je kind? Zijn er problemen in je gezin? Stel deze aan de Gezins- en Jongerencoach van Zorg in Deurne. Samen met jou kijken ze naar oplossingen. Bijvoorbeeld naar wat je zelf kunt, of waar je hulp van een ander voor nodig hebt. Gezinscoaches vind je dicht bij huis, bijvoorbeeld in je wijk of bij de school. We werken ook samen met het consultatiebureau en de huisartsen. Wij zijn telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9.00 – 17.00 uur op telefoonnummer 0493-387387. Via mail zijn we bereikbaar op coordinatorjeugd@deurne.nl.

Vraag en antwoord

In deze ‘vraag en antwoord’ rubriek zullen om de maand opvoedvragen gesteld worden door (fictieve) ouders Henk en Margriet Janssen, waar we vanuit Zorg in Deurne antwoord op geven. Deze keer gaat hun vraag over seksuele ontwikkeling van kinderen.

_____________________

"

Beste gezins- en jongerencoach,

Deze week kwam onze Kees (8 jaar) thuis en van spelen bij een vriendje (Lex, 8 jaar). Kees zei dat ze het heel gezellig hebben gehad en dat ze elkaar een kus hebben gegeven. Wat moeten we hiermee? Betekent dit dat Kees homo is?

Houdoe,
Henk en Margriet Janssen

"

_____________________

Beste Henk en Margriet,

Fijn dat jullie ons ook voor deze vraag weten te vinden. Voordat we jullie vraag beantwoorden, zullen we eerst kort iets vertellen over de seksuele ontwikkeling van kinderen.

De seksuele ontwikkeling van kinderen start al in de vroege kinderjaren en ontwikkelt zicht tot en met de volwassenheid. Deze ontwikkeling kent drie onderdelen: de biologische en fysieke ontwikkeling (denk aan groei geslachtsdelen, lichamelijke veranderingen in de puberteit, etc.), de psychosociale ontwikkeling (verliefdheid, opwinding, seksuele oriëntatie, etc.) en de gezinsvorming (vruchtbaarheid, voortplanting, anticonceptie). Deze ontwikkeling verloopt over het algemeen in verschillende fases en begint vanaf het moment dat het kind wordt geboren. Het kind maakt dan bijvoorbeeld onderscheid tussen mannen en vrouwen. De seksuele ontwikkeling loopt door tot en met de volwassenheid, dan is iemand zekerder over het eigen lichaam en over de seksuele voorkeur.

nieuwsbrief-maart

Het is gezond dat kinderen experimenteren met hun eigen lichaam en in contact met anderen en elkaar dus bijvoorbeeld een kus geven. Afgezien van het feit of de kus met een jongen of meisje was, is het goed om de volgende punten in het oog te houden:

  • Is er sprake van wederzijdse toestemming, dus wilden Kees en Lex elkaar allebei een kus geven en vonden ze dit prettig?
  • Was de kus vrijwillig, dus waren zowel Kees en Lex in staat om ‘nee’ te zeggen
  • Past het bij de ontwikkeling van het kind?
  • Heeft de kus schadelijke gevolgen voor het kind?

Wanneer jullie op de eerste twee stellingen ‘ja’ kunnen antwoorden, is er naar mijn idee geen reden om je zorgen om te maken. Zoals eerder genoemd is het gezond dat kinderen experimenteren met hun eigen lichaam en in contact met anderen en heeft dit geen schadelijke gevolgen voor een kind.

Hoe ouder Kees wordt, hoe verder hij komt in de seksuele ontwikkeling en dus ook in het ontwikkelen van denieuwsbrief-maart seksuele voorkeur. Je kunt je kind hierin ondersteunen door hem/haar te laten merken dat er verschillende voorkeuren zijn, waarbij je bijvoorbeeld homoseksualiteit/biseksualiteit ook als optie kunt noemen als het over liefde gaat. Kinderen kunnen dit al gaan begrijpen vanaf de leeftijd van ongeveer 4 jaar. Door dit bespreekbaar te maken, wordt het, losstaande van de voorkeur van Kees, makkelijker voor hem om te onderzoeken wat bij hem past.

Ik kan me voorstellen dat je nog vragen hebt of andere dingen wil bespreken. Jullie (en andere ouders) kunnen dan natuurlijk altijd contact opnemen met de gezins- en jongerencoach van jouw school.

Agenda:

 

Heb je nog vragen, ideeën en/of aanvullingen voor onze nieuwsbrief? Laat het ons dan weten via coordinatorjeugd@deurne.nl.

Hulp nodig of vragen?