Nieuwsbrief - september

top

Heb je vragen over de ontwikkeling van je kind? Zijn er problemen in je gezin? Stel deze aan de Gezins- en Jongerencoach van Zorg in Deurne. Samen met jou kijken ze naar oplossingen. Bijvoorbeeld naar wat je zelf kunt, of waar je hulp van een ander voor nodig hebt. Gezinscoaches vind je dicht bij huis, bijvoorbeeld in je wijk of bij de school. We werken ook samen met het consultatiebureau en de huisartsen. Wij zijn telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9.00 – 17.00 uur op telefoonnummer 0493-387387. Via mail zijn we bereikbaar op coordinatorjeugd@deurne.nl.

Start van het nieuwe schooljaar.

September betekent de start van een nieuw schooljaar. Voor het ene kind spannender dan voor het andere. In de vakantie heeft iedereen hopelijk op zijn eigen manier weer even kunnen opladen. De zon liet zich niet zoveel zien deze periode. Wie weet ligt er nog een mooie nazomer in het verschiet. Inmiddels is de derde schoolweek weer van start. Wij wensen iedereen heel veel succes en plezier in het nieuwe schooljaar!

Deze nieuwsbrief staan we stil bij het thema echtscheiding en willen we laten zien op welke manieren je hier in Deurne (vaak kosteloos) hulp bij kunt krijgen. Mogelijk speelt dit thema nu zelf in je leven of ken je iemand die hulp kan gebruiken een scheiding.

Echtscheiding

Scheiden

Als je wilt gaan scheiden komt er veel op je af. Er moet heel wat geregeld worden. Een beslissing om te gaan scheiden maak je niet zo maar en net als voor jezelf gaat er ook in het leven van de kinderen veel veranderen. Je krijgt te maken met je ex-partner en de kinderen hebben papa en mama niet meer samen in één huis. Iedereen binnen het gezin moet hier een weg in vinden. Soms komt er snel een nieuwe partner in beeld, wat voor alle gezinsleden opnieuw een grote verandering is. Wanneer je hier vragen of zorgen over hebt, kan de gezins- en jongerencoach die verbonden is aan de school van je zoon/dochter je hier advies en ondersteuning in geven. Er zijn daarnaast verschillende andere organisaties die laagdrempelige (en vaak gratis) ondersteuning bieden bij een echtscheiding.

Echtscheidingsspreekuur

De LEV-groep organiseert iedere week op vijf verschillende plaatsen in de regio het echtscheidingsspreekuur. Hier kun je terecht voor advies en ondersteuning rondom scheiden. Tijdens het echtscheidingsspreekuur zijn verschillende professionals aanwezig, zoals een maatschappelijk werker en een advocaat. Een afspraak maken is niet nodig en het advies is gratis. Je kunt zo binnen lopen! Vragen waarbij ze je kunnen ondersteunen zijn:

  • Hoe verloopt een echtscheidingsprocedure?
  • Wat betekent een echtscheiding financieel?
  • Hoe moet het verder met de zorg voor de kinderen
  • Hoe maak ik een ouderschapsplan?
  • Wanneer heb ik een advocaat of een mediator nodig en welk kosten zijn daaraan verbonden?

Het echtscheidingsspreekuur wordt gehouden in Deurne, Nuenen, Asten, Helmond en Oirschot. In Deurne is het spreekuur iedere maandag van 17.00 – 19.00u in het gemeentehuis. De tijden van de andere locaties zijn te vinden op de website van de LEV-groep.

Even voorstellen:

LiseLise Proenings Iedere maand laten we je kennis maken met iemand die wat betekent voor de gemeente Deurne. Deze maand is dat Lise Proenings, zij werkt als advocaat en in Deurne en Asten is ze aanwezig bij het echtscheidingsspreekuur. Hieronder maak je kennis met Lise. Mijn naam is Lise Proenings, ik ben 34 jaar en woon in Deurne. Samen met twee andere advocaten heb ik een eigen kantoor in Deurne, PURA advocaten. Ik houd me op kantoor met name bezig met het familierecht, sociale zekerheidsrecht en letselschade.

"Ik ben een enthousiaste, betrokken en eerlijke advocaat die cliënten in begrijpelijke taal adviseert en begeleidt bij een juridische procedure. Een persoonlijke aanpak vind ik belangrijk. Wat betreft een echtscheiding kun je bij mij terecht voor een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding, dus in de vorm van mediation, maar ook wanneer je alleen door een advocaat bijgestaan wil worden.

Ik hecht veel waarde aan de maatschappelijke rol die ik als advocaat kan vervullen binnen de samenleving en ik behandel mijn zaken dan ook deels op toevoegingsbasis (gefinancierde rechtsbijstand). Vroeger werd dat ook wel een pro deo advocaat genoemd.

Daarnaast ben ik iedere maandag in Deurne en woensdag in Asten als vrijwilliger aanwezig op het echtscheidingsspreekuur van de LEVgroep c.q. het Sociaal Team, waar iedereen die meer wil weten over een echtscheiding of verbreking van de samenleving welkom is. Ik werk tijdens dat spreekuur samen met maatschappelijk werkers en eventueel ook jeugd- en gezinscoaches. We zijn er voor al je vragen over een echtscheiding, maar ook zaken waar je tegenaan loopt nadat je al gescheiden bent. Een afspraak maken is niet nodig en het advies is uiteraard gratis.

Ouders die gaan scheiden adviseer ik altijd om de belangen van de kinderen de hoogste prioriteit te geven. Voorkom dat je kinderen de dupe worden van een rechtsstrijd en onthoud dat je als ouders, ook na het uiteengaan, via je kinderen aan elkaar verbonden blijft. Laat je bijstaan door een deskundige advocaat en/of mediator die maatwerk kan leveren. Er komt veel op je af bij een echtscheiding, dus het is belangrijk dat een professional ervoor zorgt dat over alle belangrijke onderwerpen afspraken worden gemaakt. Dat kan namelijk weer een hoop problemen in de toekomst voorkomen."

Heb je nog vragen, ideeën en/of aanvullingen voor onze nieuwsbrief? Laat het ons dan weten via coordinatorjeugd@deurne.nl.

Hulp nodig of vragen?